Seznam termálních koupališť a aquaparků na Slovensku

Tobogán a prázdny bazén pri malých domčekoch. Peter Sorger 15. 05. 2024
Obsah článku:

Na Slovensku máme výjimečnou zásobu termálních pramenů, které můžete využít nejen k relaxaci, ale také k léčbě různých druhů onemocnění. V tomto článku vám podrobněji představíme ta nejznámější termální koupaliště – a sílu jejich termální vody. A přidáme i pár největších aquaparků.

Termální koupaliště a aquapark - jaký je rozdíl?

Zamysleli jste se někdy, jaký je rozdíl mezi termálním koupalištěm a aquaparkem? Nejde o to samé, odlišuje je jeden důležitý prvek – typ vody.

Termální koupaliště má minerální vodu s léčivými účinky, která je prospěšná pro naše zdraví. Množství a chemické složení minerálních vod jsou faktory, které Slovensko řadí mezi nejbohatší státy světa na termální prameny. V horách a okolních oblastech minerální voda vyvěrá přirozenou cestou. V nížinách se na zemský povrch dostává prostřednictvím hydrogeologických vrtů. V současnosti je známo více než 1500 termálních pramenů různého chemického složení, kvality a teploty. Nejvyšší stupeň dosahuje minerální voda ve Velkém Mederu - až 94 °C.

Aquapark je vodní svět, ve kterém naleznete obrovské množství atrakcí a zábavy. Je ideální pro rodinné výlety a na dny, kdy se chcete pobavit. Součástí takového areálu jsou tobogány, bazény s umělými vlnami, vířivky, široké možnosti občerstvení a bohatý animační program. ´´

Voda v aquaparku nemusí být léčivá. Dnes ale najdeme aquaparky s atrakcemi, které zároveň mají bazény (nebo část z nich) naplněné léčivou termální vodou. Pro mnohé rodiny jsou tak ideálním místem k odpočinku a zábavě.

 veľký farebný tobogán v aquaparku

Seznam termálních koupališť na Slovensku

Na Slovensku máme desítky menších i větších termálních koupališť. Většina z nich se nachází na západním a středním Slovensku. 

Západní Slovensko

Ava Thermalpark, Diakovce – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového a nervového ústrojí, při revmatu. Mezi zajímavosti patří tobogán, vodní hrad v dětském bazénu nebo masážní lehátka. Oblíbený je také relaxační perličkový bazén s osvětlením.

Adresa: Hlavná 847, Diakovce

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Bánovce nad Bebravou - termální koupaliště

Voda příznivě působí na pohybové ústrojí. Termální koupaliště má několik bazénů, tobogán, skluzavku a zázemí pro další sportovní aktivity – volejbal, trampolína, stolní hokej atp. 

Adresa: Na Pažiti 1700, Bánovce nad Bebravou

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Bystričany - Chalmová - termální koupaliště

Voda příznivě působí po úrazech a zlomeninách. Má vliv na pohybové ústrojí. Venkovní a vnitřní bazény doplňuje wellness a místo pro děti.

Adresa: Chalmová, Bystričany - Chalmová

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Detský bazén a farebná šmýkačka v pozadí s veľkým toboganom.

Čajka, Bojnice – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, ženských onemocněních, nervových chorobách, chorobách ledvin a močových cest. Na termálním koupališti je k dispozici 5 bazénů, tobogány a zázemí pro sportovní aktivity - volejbal, stolní tenis, dětské hřiště.

Adresa: Zámok a okolie 944, Bojnice

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Dunajská Streda – Thermalpark

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí. Má 6 venkovních bazénů, z toho 3 termální a 4 vnitřní bazény, z toho 1 termální. Nechybí 7 tobogánů, skluzavka, sportovní hřiště a v sezóně i bohatý animační program.

Adresa: Gabčíkovská cesta 237/38, Dunajská Streda

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Eva, Piešťany – termální koupaliště

Voda příznivě působí zejména na pohybové ústrojí. Bazény pro děti i pro relax doplňuje hřiště na plážový volejbal.

Adresa: Kúpeľný ostrov 3611/9, Piešťany - Kúpeľný ostrov

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Prázdne kúpalisko s lehátkami, v pozadí tobogan.

Horné Saliby - termální koupaliště

Voda příznivě působí zejména při onemocnění pohybového aparátu. K dispozici jsou venkovní i vnitřní bazény, které jsou doplněny chrliči, masážními rošty, vodním hříbkem a wellness zónou.. 

Adresa: Hlavná 297, Horné saliby

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Izabela, Vyšné Ružbachy – termální koupaliště 

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, trávicího systému, srdečně – cévních onemocněních, chorobách dýchacích cest, onkologických onemocněních, chorobách močových cest a ledvin. Termální koupaliště má krytý bazén, venkovní bazény a dva dětské bazény.

Adresa: Vyšné Ružbachy 53, Vyšné Ružbachy

Vice informací o koupališti a možnosti ubytování.

Kesov, Nitrava – Thermalpark

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, revmatismu, regeneruje mozek a nervová zakončení, posiluje centrální nervový systém a regeneruje klouby a kosti. Vnitřní a venkovní bazény doplňují chrliče vody, vodní houby, masážní trysky, vodní hrad i líná řeka. 

Adresa: Poľný Kesov 252, Poľný Kesov

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Plný bazén a lehátka návštevníkov na kúpalisku Eva

Komárno – termální koupaliště

Voda příznivě působí na kloubní, revmatické a ženské choroby. Termální koupaliště má venkovní i vnitřní bazény. Nechybí tobogány, skluzavka, vodní děla, obří šachy a skákací hrad pro děti.

Adresa: Vnútorná Okružná 177, Komárno

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Malé Bielice – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí a má vliv na celkovou somatickou regeneraci organismu. Termální koupaliště je menší, nabízí 2 trampolíny a 2 tobogány, dětské hřiště, bazén a wellness.

Adresa: Kúpeľná 103 - 105, Partizánske

Více informací o koupališti.

Patince - Thermal park a Letní koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí. Pro děti jsou k dispozici tři hřiště a dětský tobogán. Koupaliště má 7 venkovních a 3 vnitřní bazény. Nechybí wellness a vířivka.

Adresa: Patince 431, Patince

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Vodné atrakcie v bazéne a farebné detské ihrisko vedľa bazéna
 

Podhájska – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, dýchacích cest a při kožních ekzémech.

Díky jedinečné geotermální vodě, která je složením podobná vodě v Mrtvém moři, si získalo přezdívku „slovenské Mrtvé moře“. Voda musí být ochlazována, protože dosahuje teploty 80 stupňů Celsia. Obsahuje množství jódu, který ji zbarvuje do hněda. Kromě wellness centra na koupališti naleznete několik venkovních bazénů s termální vodou. V létě jsou k dispozici také tobogány, obvykle od poloviny června. Koupaliště je otevřeno celoročně.

Adresa: Podhájska 493, Podhájska

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Santovka - termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového aparátu, srdečně-cévního systému, při revmatických onemocněních a alergiích. Termální koupaliště má krytý relaxační bazén a venkovní bazény. Jedinečné jsou travertinové sedavé bazény z přírodního kamene a dva masážní vodopády. 

Adresa: Maďarovská 4, 935 87 Santovka

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Štrand Emila Tatárika, Nové Zámky – termální koupaliště

Voda příznivě působí na pohybové a nervové ústrojí, revmatismus i na srdečně-cévní systém. Termální koupaliště má 9 bazénů, vodní hrad, vodní děla pro děti, masážní trysky pro dospělé a hřiště pro sportovní vyžití.

Adresa: Bezručova 21, Nové Zámky - Pri Bani

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.


Štúrovo Vadaš – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí.

Velké koupaliště, které funguje zejména v letních měsících. V zimě je k dispozici krytý bazén, wellness a venkovní sedací bazén. Přímo na koupališti najdete 7 venkovních a 2 kryté bazény. A koupaliště často nové atrakce buduje a přidává. Nechybí bazén s umělými vlnami, tobogány, dětské atrakce a široké možnosti občerstvení. Bazény jsou zásobovány příjemnou termální vodou. Ubytování je možné přímo v areálu nebo v jeho těsné blízkosti. Z okolí doporučujeme zejména výlet do Ostřihomu v Maďarsku (zvládnete i pěšky) nebo výlet loďkou po Dunaji.

Adresa: Pri Vadaši 2584/2, Štúrovo

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Pohľad zhora na spleť tobogánov rôznych farieb na kúpalisku

Thermal Corvinus, Veľký Meder – termální aquapark

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí, kloubů a má regenerační účinky na organismus. Má 13 bazénů, z toho 8 letních a 7 termálních bazénů.

V blízkosti maďarských hranic, v městečku Veľký Meder, naleznete moderní a velký termální komplex, který v sobě zahrnuje termální koupaliště, wellness i atrakce pro děti. V létě nechybí široká nabídka občerstvení či samoobslužná restaurace. Probíhá také bohatý program – a to nejen pro děti – animační program nebo různá skupinová cvičení. Pro nejmenší jsou připravena i dětská hřiště. K dispozici je 13 bazénů. Vodní park je otevřen celoročně, mění se počet otevřených bazénů.

Adresa: Promenádna 3221/20, Veľký Meder

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Tvrdošovce - termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí a je výborná při regeneraci svalstva. Menší koupaliště nabízí dva dětské bazény a plavecký bazén. Nechybí ani jacuzzi.

Adresa: Nová cesta 593/1, Tvrdošovce

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Vincov les - termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového aparátu. Pokud celotělová koupel trvá 20 minut, je možné dosáhnout významné relaxace svalstva. Menší termální koupaliště nabízí plavecký, relaxační a odpočinkový bazén. Nechybí bazén a tobogán pro děti.

Adresa: Vincov les 1900, Sládkovičovo

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Prázdny plavecký bazén s dráhami, v pozadí biely tobogan.


Střední Slovensko

Aqua-Vital Park Kúpele Lúčky – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového systému (např. artritida nebo revma), při léčbě dermatologických problémů, napomáhá k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému a podporuje procesy detoxikace organismu. Termální koupaliště má venkovní i vnitřní bazény, nechybí saunový svět, jacuzzi a dětské hřiště.

Adresa: Lúčky 530, Lúčky - kúpele

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Bešeňová - Vodní park

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového a dýchacího ústrojí. Má 18 letních bazénů, z toho 5 s termální vodou a 9 celoročních bazénů, z toho 4 s termální vodou.

Přímo na Liptově as celoročním provozem je k dispozici krásný aquapark. Množství bazénů, z toho 9 s termální vodou je doplněno širokou nabídkou různých atrakcí - pro nejmenší, větší děti i pro dospělé. Nechybí bazén s vlnobytím nebo saunový svět a široká nabídka procedur. Výlet doporučujeme spojit například s návštěvou Archeoskanzenu Havránok nebo s výletem na Lúčanský vodopád. 

Adresa: Bešeňová 136, Bešeňová

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Číž – bazénový komplex lázní

Voda příznivě působí při neurologických onemocněních, onemocněních pohybového aparátu, cévních chorobách a při pooperačních stavech. Příznivé účinky má také při léčbě roztroušené sklerózy. Bazénový komplex u koupelí nabízí několik bazénů (včetně relaxačního masážního bazénu s vodními tryskami), nechybí ani skluzavka pro děti.

Adresa: Číž 48, Číž

Více informáci o koupališti a možnosti ubytování.

Večerné zimné kúpanie v bazéne s rozsvietenými svetlami.

Dolná Strehová – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového ústrojí a má příznivé kosmetické účinky. Termální koupaliště má 6 bazénů, tobogány, skluzavky i sportoviště.

Adresa: Hlavná 320, Dolná Strehová

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Dudinka, Dudince – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového aparátu, srdečně-cévního a nervového systému. Bazény jsou oživeny vodními atrakcemi, zajímavá je divoká voda a vodní kanál s tryskami.

Adresa: Kúpeľná, Dudince - kúpele

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Holidaypark, Kováčová – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění nervového systému, trávicího ústrojí, ledvin, močových cest a ženských onemocnění. Termální koupaliště má 5 venkovních a 3 vnitřní bazény. Připraven je bohatý animační program i tematické akce. 

Adresa: Kúpeľná ulica, Kováčová

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.
 

Kúpele Sliač – termální koupaliště

Vhodné i pro lidi s citlivou pokožkou. Voda příznivě působí při srdečně-cévních onemocněních, onkologických, gynekologických chorobách a při chorobách pohybového aparátu. Kromě bazénů (včetně dětského) je k dispozici několik hřišť a 4 tenisové kurty.

Adresa: Kúpeľná, Sliač - kúpele

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Veronika, Rajecké Teplice – termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového a močového ústrojí. Termální koupaliště má několik bazénů (včetně dětského) a nechybí ani místo pro další sportovní aktivity – volejbal, minigolf, stolní tenis. 

Adresa: Bystrická 135, Rajec

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Liptovský Ján – termální koupaliště  

Voda má příznivé účinky při onemocnění dýchacích cest, pohybového ústrojí a při kožních problémech. Koupaliště má několik bazénů, včetně dětského a relaxačního bazénu. Zahrát si můžete také plážový volejbal, petang nebo tenis.

Adresa: Termal Raj, Liptovský Ján - kúpele

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Štvordráhový tobogán s veľkým nápisom kúpalisko Veronika
 

Oravice Meander – Thermalpark

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, ledvin a močových cest. Má 7 bazénů, jako jeden z mála aquaparků je všechny naplňuje geotermální léčivou vodou. Pro děti jsou připraveny tobogány a skluzavky, vodní hřib a nechybí ani animační program.

Adresa: Oravice 109, Tvrdošín

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Sklené Teplice - termální koupaliště

Voda příznivě působí při onemocnění pohybového a nervového ústrojí. Menší koupaliště nabízí plavecký, sedací a dětský bazén. V areálu se nachází také dětské hřiště.

Adresa: Sklené Teplice 100, Sklené Teplice

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Tatralandia, Liptovský Mikuláš – Aquapark

Má 14 bazénů, z toho 10 je otevřeno celoročně. V Tatralandii najdete také termální vodu, ale zajímavostí v bazénech v Tropical Paradise je voda mořská.

Jedná se o jeden z největších areálů pro vodní zábavu. A to nejen na Slovensku, ale v celé střední Evropě. Kromě termální vody nabízí návštěvníkům bazény také s mořskou vodou. Aquapark můžete navštívit celoročně, pro dospělé je připraven i Keltský saunový svět. Otevřeno je 14 bazénů (z toho 10 celoročně) a množství atrakcí a programu. Návštěvu umíte spojit se poznáváním Tater, turistikou, návštěvou múzea TANAPu  nebo jízdou na lanovce. 

Adresa: Ráztocká 21, Liptovský Mikuláš

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

detský bazén s toboganom v tvare dreveného kmeňu

Turčianske Teplice – Spa & Aquapark

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového ústrojí, ledvin, močových cest, při urologických, nervových a gynekologických chorobách.

Hned u lázeňského městečka je připraven menší aquapark, který nabízí zajímavou wellness a aquapark zónu. Má 9 bazénů, část v zóně Aquapark a část v zóně SPA (is termální léčivou vodou). Dětem se bude líbit Movie tobogán, který jízdu zpestří promítáním vodních zvířátek. Aquapark je otevřen celoročně, mění se počet zpřístupněných bazénů a atrakcí. Kousek od Turčianských Teplic můžete vyrazit objevovat městečko Kremnica nebo vesničku Krahule. Prohlédnout si víte i geografický stred Európy.

Adresa: Kollárova ul., Turčianske Teplice
Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Vyhne – Vodní raj

Voda příznivě působí na záněty nervů, ženské a kožní choroby, stavy po operacích a svalové revmatismy.

Menší koupaliště, které se nachází na území, které je již dávno známé díky svým termálním léčivým pramenům. Koupaliště je otevřeno celoročně (v zimě pouze vnitřní bazény). Přírodní termální pramen má vysoký obsah železa a dalších prospěšných minerálů. Teplota pramene je 36,5 stupňů Celsia. Ke koupališti patří i tobogány (vnější část) i menší wellness centrum - výplavový bazén, jacuzzi, masáže nebo sauna. Vyhne jsou jen kousek od Banské Štiavnice, výlet tak můžete spojit se poznáváním tohoto malebného historického městečka a okolní přírody.  

Adresa: Vyhne 100, Vyhne

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

sviečka a horúca čokoláda so šlahačkou položena v snehu pri bazéne

 

Východní Slovensko

Aqua Spa, Gánovce – termální koupaliště

Voda příznivě působí při žaludeční kyselině, chorobách močových cest, pohybového aparátu, revmatu, cukrovce a při kožních problémech. Na koupališti naleznete tři bazény, jeden z nich je dětský.

Adresa: Gánovská 190/1, Gánovce

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Poprad – Aquacity

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového a dýchacího ústrojí, při problémech s krevním oběhem a nervovou soustavou. Má také příznivé kosmetické účinky. Součástí aquaparku je 13 venkovních a vnitřních bazénů, z toho 7 termálních. Nechybí více než 350 vodních atrakcí.

Adresa: Športová 1397/1, Poprad

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Pohľad na prázdny bazén a lehátka na kúpalisku.

Šírava – Thermal park

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového aparátu, při chronických gynekologických chorobách a při léčbě ženské sterility. Vnitřní a venkovní bazény jsou různého zaměření – relaxační, masážní, vlnový i dětský.

Adresa: Kaluža 780, Kaluža

Více informací o koupališti a možnosti ubytování.

Vrbov – Thermal park

Voda příznivě působí při onemocněních pohybového, srdečně-cévního a nervového systému. Thermal park nabízí rekreační, sedací, plavecký, dětský i průplavový bazén. Nechybí tobogány a sportovní hřiště.

Adresa: Vrbov 299, Vrbov

Více informací o koupališti a možnosti ubytování. 

Ružovo a modro osvetlené interiérové bazény.
Líbí se vám tento článek? Můžete ho sdílet s přáteli.

Nejnovější blogy

Jeseň na Slovensku

Jeseň na Slovensku

Margaréta Koklesová 10. 09. 2024 Jeseň je obdobie voňavých čajov, horúcich polievok, vinobraní, farebných listov a daždivých večerov. Po dlhých letných dňoch sa mnohí na toto ročné obdobie už tešíme. Vytiahneme svetre a bundy, vyrazíme...
Beh a maratóny na Slovensku

Beh a maratóny na Slovensku

Margaréta Koklesová 05. 09. 2024 Beh je pre naše telo (hneď po chôdzi) tým najprirodzenejším pohybom. Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov cvičenia, ktorý je vhodný takmer pre každého. A to bez ohľadu na vek. Pomáha nám byť zdravší, silnejší...