Naše recenze: Lázně Turčianské Teplice, jedny z nejstarších termálních lázní v Evropě

Naše recenze: Lázně Turčianské Teplice, jedny z nejstarších termálních lázní v Evropě Peter Sorger 19. 06. 2024 Kúpele
Obsah článku:

Manželé Paula a Peter Sorgerovi jsou majitelé portálu domalenka.sk (dříve sorger.sk, vznikl v roce 2010), který je dnes jedním z největších portálů s prodejem pobytů na Slovensku. V cestovním ruchu se pohybují už od střední školy. Na vlastní kůži objevují a testují zajímavá místa. Přes videa a recenze o pobytech v hotelech a lázních přinášejí tipy kam vyrazit a reálný, nezkreslený pohled na to, co můžete na dovolené vidět a zažít.

Majitelé domalenky Peter a Paula Sorgerovi před lázněmi Turčianské Teplice

Naše recenze pobytu a procedur v Lázních Turčianské Teplice

  • Lázně Turčianské Teplice jsme navštívili již několikrát. S dětmi, i sami s manželkou. Lázně jsou tak akorát velké, aby poskytly řadu procedur, ale stále působí útulným dojmem. Cítíme se tam velmi příjemně.
  • Líbí se nám multifunkčnost lázní – primárně jsou určeny k léčbě pohybového ústrojí, mně samému pomohla léčivá minerální voda při bolestech s klouby, ale léčí se zde onemocnění a komplikace jakéhokoli druhu.
  • Měli jsme možnost vyzkoušet standardní i nadstandardní procedury. Líbil se nám pivní koupel, rašelinová a mléčná koupel, což můžete vidět iv našich videích a na fotkách níže.
  • Lázně jsou pěkně a citlivě zrenovovány, procedury si užíváte v soukromí.
  • Přibyly nové velmi pěkné apartmány Opera a zrekonstruovali 2-hvězdičkový hotel Aqua - nyní apartmány Galanda. Velmi se nám líbí 5-ti hvězdičkový Royal Palace - je opravdu krásný a luxusní.
  • Přibyl i saunový svět, moc se nám líbila Eukalyptová parní sauna.
  • Vychutnali jsme si jídlo v restauraci Zikmund, která je pro klienty 4* části Velké Fatry. Nabídka formou bufetových stolů byla mimořádně pestrá, potěšilo nás spoustu ovoce.
  • Díky aquaparku jsou lázně Turčianské Teplice ideálním místem i pro rodiny s dětmi. Naše děti si při každé návštěvě užijí zejména tobogány.
  • Všechny naše autentická videa o lázních Turčianské Teplice si můžete prohlédnout na našem YouTube kanály.
  • Na Facebooku je náš vlog o Turčianských lázních v době psaní tohoto článku nejdívanější video ze všech našich videí. K dnešnímu dni má více než 137 tisíc zhlédnutí:
  • vlog kúpele Turčianske Teplice na Facebooku

Krátké shrnutí a představení samotných lázní

Lázně Turčianské Teplice leží v malebném prostředí Kremnických vrchů, Velké a Malé Fatry. Patří mezi nejstarší léčebné termální lázně v Evropě, jejich historie sahá až do 13. století. Hlavním benefitem je silně mineralizovaná voda, která obsahuje spoustu hořčíku a vápníku. V lázních se léčí zejména lidé s problémy pohybového aparátu as urologickými obtížemi. Díky jedinečnému propojení s aquaparkem se jedná o moderní lázně, které můžete navštívit i jako rodina s dětmi.

Muž a žena v bazénu v lázních Turčianské Teplice

Historie lázní Turčianské Teplice

První zmínky o lázních se datují od roku 1281, kdy král Ladislav IV. daroval teplé prameny hraběti Petrovi. Během své historie je navštívili Matěj Korvín, Zikmund Lucemburský, Alžběta Bavorská (Sisi), přežili obě světové války (sloužily v té době jako nemocnice). Známé byly pod názvem Štubnianské Teplice, patřily pod správu Kremnice.

V prostorách Hotelu Royal Palace ***** se dodnes najdeme klenot lázeňství - Modrá koupel. Pod kupolí této neoklasicistní stavby se nachází vzácná piscina – bazén, který je postaven přímo na léčivém prameni. Těší se velkému obdivu návštěvníků.

Jaké jsou hlavní benefity lázní Turčianské Teplice a co se zde léčí?

Lázně jsou vyhledávány díky termálním pramenům minerální vody. Jsou zařazeny do seznamu léčivým pramenů podle zákona o přírodních a léčivých vodách.

Voda se používá pro celkové i částečné koupele, zároveň i pro léčbu zvenčí i zevnitř (pitné kúry). Pomáhá zejména při:

  • onemocněních pohybového ústrojí
  • urologických onemocněních
  • neurologických onemocněních
  • trávicích onemocněních
  • gynekologických onemocněních
  • psychických problémů a při vyčerpání
  • onkologických onemocněních

Žena na masáži zad v lázních Turčianské Teplice

Čím se léčí a jaké léčivé zdroje se používají při léčbě?

Minerální termální voda v Turčianských teplicích obsahuje 1524 mg rozpuštěných tuhých látek na litr. (Aby mohl být minerální pramen považován za léčivý, musí obsahovat více než 1 000 mg/l). Je bohatá na sírany, vápník, hořčík, hydrouhličitany a další látky.

Chladí se na teplotu 34 - 38 stupňů Celsia, díky čemuž zlepšuje cirkulaci krve a lymfy - rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a zklidňuje nervy.

Pro koho je ideální navštívit lázně?

Lázně jsou ideálním místem i pro aktivnější mladší lidi – okolí je bohaté na různé výlety a atrakce, kterými si můžete pobyt zpestřit.

Jsou vhodné pro manažery a lidi s náročnou prací, kteří potřebují uklidnit tělo a mysl – dokud jsou ještě v plném zdraví a síle. Už díky naší návštěvě v lázních Piešťany víme, že lázně jsou místem i pro zdravé lidi – kteří chtějí zdraví vydržet co nejdéle.

Jsou skvělé pro rodiny s dětmi. Díky aquaparku, který je v těsné blízkosti lázní. Můžete si lázeňské procedury doplňovat kvalitně stráveným rodinným časem.

Jsou vhodné pro lidi se zdravotními indikacemi širokého spektra, kteří chtějí využít léčebné síly termální minerální vody.


Interiérový bazén a lehátka k odpočinku v lázních Turčianské Teplice

Na lázeňský pobyt i na prodloužený víkend

Říkáme to často. Lázně nemusí být jen místem pro měsíční léčebný pobyt. Jsou skvělé na prodloužený víkend, pro pár i pro rodinu. Oproti klasickému wellness pobytu ale získáte také léčivé (ozdravné) účinky.

V lázních je voda léčivá, ve vanách se mění za čistou po každém klientovi. Často se mění také v bazénech. Oproti tomu se v klasických wellness pobytech koupete ve vodě bez ozdravných účinků, která se čistí chemií a mění se méně často.

Během víkendu si můžete lázně prohlédnout a vyzkoušet. Poznáte okolí, ochutnáte místní kuchyni. A pokud se vám zlíbí, můžete přijít i na mnohem delší pobyt hrazený pojišťovnou.

 

Objednejte si některý z akčních pobytů v Lázních Turčianské Teplice!

Potřebujete poradit ohledně výběru pobytu?
Zavolejte nám:  +421 2 21 02 57 57 / +421 903 664 164

 

Jaké procedury můžete v lázních vyzkoušet?

Procedury se plánují předem a řadí se do několika základních kategorií: vodoléčba, termoterapie, léčba zlatem, masážní procedury, fyzioterapie, elektroléčba a plynové procedury.

Mnohé z nich jsou součástí (akciových) pobytů, v nabídce ale naleznete i nadstandardní procedury, které je třeba připlatit. My jsme během našich návštěv vyzkoušeli hned několik z nich:

Rašelinová koupel

Balneologická rašelina se kombinuje s termální minerální vodou. Koupel zlepšuje prokrvení, zvyšuje činnost svalstva, vyhlazuje pokožku. Působí také na kožní onemocnění. My jsme jemnější pokožku po proceduře opravdu cítili. Do koupele se chodí bez plavek, během celé procedury máte dostatek soukromí. Rašelinová koupel trvá 30 minut – 15 minut koupel, 15 minut odpočinkový suchý zábal.

Pivní koupel

Má jedinečný vliv na smysly a blahodárně působí i na tělo díky vysokému obsahu vitamínu B. Je unikátní v tom, že vitamíny přijímáte dvěma způsoby – zvenčí i zevnitř – koupete se ve pivní lázni a zároveň pijete pivo.

Muž během procedury Pivní koupel ve vaně s lahví piva

Oxygenoterapie 

Vhodné i pro zdravé lidi, kteří potřebují podávat maximální výkon - sportovci, manažeři, podnikatelé. Zvýšený přívod kyslíku zlepšuje účinnost obranných mechanismů, zvyšuje výkonnost organismu, zpomaluje stárnutí, pomáhá při poruchách paměti, astmatu, onemocněních srdce. Během sezení dýcháte zvlhčený vzduch, který je obohacený kyslíkem. Doporučujeme 3x týdně, procedura trvá 30 minut. Při proceduře se podává také vitamín C.

Lesotho (plynový zábal CO2) 

Celotělový zábal v polyethylenovém pytli, které je naplněno oxidem uhličitým. Suchá plynová koupel zvyšuje zásobení mozku a svalů energií, kyslíkem a krví, podporuje detoxikaci, urychluje látkovou výměnu, zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu a normalizuje krevní tlak. Klient během procedury leží a relaxuje. Doporučujeme 3x týdně, procedura trvá 45 minut.

Lymfomasáž

Pomáhá k prokrvení lymfatických uzlin a je vhodná iv případě, že vás trápí celulitida. Masáž trvá 45 minut.

Žena leží na lymfomasáži stehen proti celulitidě

Celotělová klasická masáž

Je dostupná v rámci standardních pobytových balíčků. Doporučuje se při problémech s pohybem, při ztuhlých svalech nebo po úrazu. Procedura trvá 45 minut.

Medová detoxikační masáž

Silně prokrvuje a hloubkově detoxikuje celé tělo od škodlivých látek. Díky masáži se otevírají póry a med se dostává do pokožky, díky čemuž zůstane hladší a zbavená odumřelých částí. Masáž trvá 45 minut.

Perličková lazuritový koupel

Jedna ze základních procedur. Doporučuje se všem, kdo trpí únavou, nespavostí a stresem. Pomáhá také na poúrazové stavy a lidem s cukrovkou či při rehabilitaci svalů a kloubů. Minerální koupel obohacená o bublinky obsahuje čistě minerální termální léčivou vodu.

Mléčná koupel

Z BIO rýžového kokosového mléka - hydratuje pokožku a je vhodný pro kožní onemocnění. Procedura trvá 30 minut – 15 minut koupel a 15 minut odpočinek v suchém zábalu.

Turčianská zlatá maska

Pleťová maska ​​z čistého 24karátového zlata je světovým unikátem. Působí hlouběji a intenzivněji než jakákoli jiná procedura. Hydratuje více než kyselina hyaluronová a je elastičtější než kolagen. Vyhlazuje vrásky, zpevňuje pokožku a hloubkově hydratuje.

Aquapark v Turčianskych Tepliciach


Areál SPA a AQUAPARK je otevřen celoročně. Jak napovídá název, skládá se ze dvou částí – spa a aquapark. Kromě klasických plaveckých bazénů a sedacího bazénu jsou k dispozici také vířivka, lidová rehabilitační koupel s vodními chrliči a masážními tryskami, a červená klidová koupel. Děti budou nadšené z bazénu s divokou řekou či z tobogánů se zvukovými, světelnými a obrázkovými efekty. Více informací o aquaparku naleznete na této stránce.

Pohľad na novo zrekonštruovanú saunu v Turčianskych Tepliciach

 

Objevte léčivou sílu lázní v malebné přírodě. Užijte si prodloužený víkend a vyberte si z našich exkluzivních nabídek pobytů v Lázních Turčianské Teplice!

Potřebujete poradit ohledně výběru pobytu?
Zavolejte nám:  +421 2 21 02 57 57 / +421 903 664 164

 

Co nabízejí Turčianské Teplice? Program a okolí.

Kulturní akce - bohatý program v lázních vždy zjistíte přímo v kulturním domě a informačním centru v přízemí léčebného domu Veľká Fatra. Pro dodržení té správné atmosféry se doporučuje účastnit se programu ve společenském oblečení. Těšit se můžete na vystoupení pěveckých sborů, dechovky, country kapely, jazzové a rockové koncerty.

Lázeňský park - je se svou rozlohou 12 hektarů zařazen mezi kulturní památky. Dopřát si můžete dlouhé procházky pod košatými stromy. Zaujmou vás také netradiční sochy a lázeňské lavičky.

Výhled z balkonu lázeňského apartmánu do krásného zeleného parku

Velká Fatra – toto pohoří není příliš dotčeno turismem (jako například Vysoké Tatry), takže si můžete vychutnat divokou přírodu. Doporučujeme výstup na vrchy Tlstá (trasa začíná ve vesničce Blatnica), Ostrá (na její vrchol je třeba lézt po řetězech a protlačit se skalním oknem).

Lyžařská střediska -
v zimě si můžete pobyt v lázních oživit lyžovačkou. Blízko je Skalka u Kremnice, Krahule a Martinské hole. Okolí nabízí také spoustu nádherných tras na běžkování.

Pohled na zasněženou sjezdovku, lanovku a pár lyžařů během zimního dne

Gaderská dolina – Gaderská dolina je plná zeleně, jeskyní, otvorů a skalních oken. Jde o nenáročnou procházku, jet můžete také na kole. Většina trasy je po asfaltové cestě. Dolinou vede několik turistických stezek, například k jeskyni Mažarná. Jeden z nich vede také na hrad Blatnica.

Hrad Blatnica - nachází se na strmém kopci v pohoří Velká Fatra. Vybudován byl ve druhé polovině 13. století. Dnes jde o zříceninu, obydlený nebyl od roku 1790. Dostanete se k němu pěšky z obce Blatnica.

Kremnica - menší historické hornické městečko, navštívit doporučujeme Muzeum mincí a medailí, Městský hrad a malé historické centrum. Kousek od města najdete také Geografický střed Evropy. Určitě nezapomeňte okoštovat Atkáryho Kremnické krumple – sladký dezert podle starého tradičního receptu.

Via ferrata Skalka u Kremnice – jedinečnou atrakcí je nejdelší ferratový most na Slovensku s celkovou délkou 78 metrů a místy výškou až 45 metrů. Ferrata Skalka ale nabízí také nejtěžší ferratovou cestu F-ÚHA nebo pavoučí síť.


Pohled na kremnické městské hradby a Městský hrad během letního dne

 

Lázně a ubytování pro všechny - náročné i méně náročné

Ubytování si můžete vybrat na základě vlastní preference a požadovaného standardu. Spokojeni budou i nároční klienti, kteří mají rádi 5* péči (například 5* Royal Palace) a své ubytování si najdou i klienti, kteří preferují jednodušší, cenově dostupnější ubytování (například krásné nové apartmány Galanda).

Mezi nejprodávanější ubytování v naší nabídce patří Velká Fatra 3 a 4-hvězdičková.

Luxusní ložnice připravená pro lázeňské hosty s logem Domalenka

 

Zajímavost: ZLATÉ LÁZNĚ

Turčianských Teplicích se zlato unikátně používá jako součást léčebných a zkrášlujících procedur. Nanáší se na kůži, která je největším orgánem lidského těla. Zlatá kúra pomáhá ke zpevnění pokožky a redukci vrásek, snižuje výskyt pigmentových skvrn, posiluje obranyschopnost a dlouhodobou hydrataci. Zlato je jedním ze základů ájurvédského léčitelství a používá se iv tradiční čínské medicíně. Jeho kombinace s léčivou termální vodou má velmi příznivé účinky na pokožku těla i obličeje. Jedná se o nadstandardní procedury jako Turčianská zlatá maska, Venušina zlatá kúra pro krásnou pokožku nebo Zlatá kúra Lucemburk.

Žena leží na proceduře ošetření pleti se zlatem

 

Chcete vyzkoušet jedny z nejstarších lázní v Evropě? Rezervujte si svůj pobyt a vychutnejte si relax – sami, s partnerem nebo s rodinou.

Potřebujete poradit ohledně výběru pobytu?

Zavolejte nám:  +421 2 21 02 57 57 / +421 903 664 164

Nejčastější dotazy

Jak si zarezervovat kratší pobyt v Lázních?

S rezervací vám rádi pomůžeme. Klidně nás kontaktujte, vybereme s vámi ten správný typ pobytu a zodpovíme všechny dotazy. Jsme největším prodejcem pobytů na Slovensku, máme dlouholeté zkušenosti a lázně Turčianské Teplice jsme zažili několikrát i na vlastní kůži.

Jak vybrat správný hotel?

Na výběr máte z několika hotelů v různých cenových kategoriích. Dokážeme vám tedy pomoci s výběrem hotelu podle preferované ceny, typu stravování atp. Všechno si spolu projdeme a zvolíme tu nejvhodnější možnost, abyste s pobytem byli maximálně spokojeni.

Je místo vhodné i pro rodiny s dětmi?

Ovšem Turčianské Teplice jsou skvělým místem i pro rodiny s dětmi. A to nejen díky aquaparku. Zejména v létě je pro ně přichystán bohatý animační program. Nudit se určitě nebudou.

Mohu na kratší pobyt vyrazit i sám/sama?

Jednoznačně. Je to skvělý způsob, jak si odpočinout a načerpat síly. Jednotlivci chodí do lázní běžně.

 

Objednejte si některý z akčních pobytů v Lázních Turčianské Teplice

Potřebujete poradit ohledně výběru pobytu?

Zavolejte nám:  +421 2 21 02 57 57 / +421 903 664 164

Líbí se vám tento článek? Můžete ho sdílet s přáteli.

Další blogy v kategorii Kúpele

Naše recenze: Lázně Piešťany, největší lázně na Slovensku

Naše recenze: Lázně Piešťany, největší lázně na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželé Paula a Peter Sorgerovi jsou majitelé portálu domalenka.sk (dříve sorger.sk, vznikl v roce 2010), který je dnes jedním z největších portálů s prodejem pobytů na Slovensku. V cestovním ruchu se pohybují už od střední...
Lázně Brusno otevřeli nové wellness Caracalla SPA

Lázně Brusno otevřeli nové wellness Caracalla SPA

Peter Sorger 24. 09. 2023 Kúpele Byli jsme pozváni na otevření nového wellness v Lázních Brusno, Caracalla SPA, které se uskutečnilo 22.09.2023. Připravili jsme krátké autentické video, které vám přiblíží atmosféru této události.   Zde...