Nejznámější chráněné krajinné oblasti na Slovensku

Nejznámější chráněné krajinné oblasti na Slovensku Peter Sorger 16. 05. 2024
Obsah článku:

Přinášíme Vám ty nejznáměji chráněné krajinné oblasti na Slovensku:

  • CHKO Bílé Karpaty
  • CHKO Cerová vrchovina
  • CHKO Dunajské luhy
  • CHKO Horní Orava
  • CHKO Kysuce
  • CHKO Latorica
  • CHKO Malé Karpaty
  • CHKO Poľana
  • CHKO Ponitrie
  • CHKO Strážovské vrchy
  • CHKO Štiavnické vrchy
  • CHKO Vihorlat
  • CHKO Východní Karpaty
  • CHKO Záhoří

CHKO Bílé Karpaty

Tato chráněná krajinná oblast se nachází na západním Slovensku. Důvodem vzniku je ochrana a zvelebování krásné živé přírody. Tato oblast je bohatá na lesy, zejména jasan, dub, habr či lípu. Za zmínku určitě stojí krásná vegetace, která je nesmírně různorodá. Louky, které jsou v oblasti Bílých Karpat jsou velmi významné kvůli tomu, že jsou největším nalezištěm více ohrožených druhů motýlů. K nejzajímavějším oblastem patří bradla v okolí Vršatského Podhradí a přírodní rezervace Velká Javorina, která chrání lesní porosty nejvyššího vrchu pohoří. V okolí Bílých Karpat můžete navštívit různé turistické atrakce: Trenčínský hrad, Zelená Voda, Baťův Kanál, Bratislavu a její památky či Čachtický hrad. Nabídka ubytování je také velmi bohatá, stačí si jen vybrat.

CHKO Cerová vrchovina

Tato chráněná oblast se nachází na jižním Slovensku na hranicích s Maďarskem. Cerová vrchovina vznikla v posledních fázích vulkanické činnosti na území Slovenska. Významnou oblastí, která je mimořádně cenná je přírodní rezervace Šomoška, ​​která patří k evropským raritám. Dokonce se zde nachází i hradní vrch - Kamenný vodopád, který je mimořádně lákavý pro turisty. K dalším chráněným památkám patří také Ragač, Soví hrad či Sprašový odkryv. Cerová vrchovina je využívána zejména od jara do podzimu, v zimě velké využití nemá, protože zde nejsou vhodné terény. Místní lesy nabízejí možnost shlédnutí lesní zvěře či sklizeň hub. Chráněná krajinná oblast Cerová vrchovina se nachází v okrese Rimavská Sobota.

CHKO Dunajské luhy

Chráněná krajinná oblast Dunajské luhy je nejmladší z chráněných krajinných oblastí na Slovensku. Skládá se z pěti samostatných částí v Podunajské nížině od Bratislavy k maďarským hranicím k Velkolelskému ostrovu v okrese Komárno. Největší částí je Žitný ostrov, největší říční ostrov v Evropě. Žitný ostrov je nejúrodnější oblast Slovenska a také je největší zásobárnou pitné vody ve střední Evropě. Velkou atrakcí pro turisty je i vodní dílo Gabčíkovo, kde se nachází také elektrárna a plavební komory pro lodní dopravu. Turistům je umožněna i vyhlídková plavba. Pro milovníky cykloturistiky je k dispozici cyklistická trasa. Pokud byste zatoužili po odpočinku, můžete využít služeb koupališť v Gabčíkově či v Topolnících. V blízkosti se nachází také oblíbený Velký Meder, který je v letní sezóně vyhledávanou lokalitou, či Thermalpark Dunajská Streda. Nabídky ubytování v těchto okresech jsou bohaté na priváty, penziony, chaty i hotely, všechna zařízení se vyznačují komplexním vybavením pro uspokojení potřeb svých návštěvníků.

CHKO Horní Orava

Tato chráněná krajinná oblast zahrnuje Oravské Beskydy, Oravskou kotlinu, Oravskou Maguru, Dolný Kubín, Tvrdošín, Podbeskydskou vrchovinu a Podbeskydskou brázdu. Je rozdělena na 4 zóny, z nichž každá má svůj stupeň ochrany. V nejpřísnějším, tedy pátém stupni, se nacházejí původní smrkové pralesy Babí hory a horská stanoviště. Zajímavé je také pásmo s 3. stupněm ochrany, kde se nacházejí vzácní živočichové a velké šelmy. Pro návštěvníky je zajímavá Oravská přehrada. Fenoménem Horní Oravy jsou její rašeliniště, která se nenacházejí nikde jinde na Slovensku v takovém rozsahu. Okolí Oravy je hojně využíváno jak v letní sezóně, tak iv sezóně zimní. Oblíbené jsou sjezdovky v Zuberci a na Kubínské holi. Známé jsou i běžecké túry po Oravské Maguře. Orava a její okolí jsou bohaté i na historické a kulturní památky, nachází se zde Oravský hrad, rezervace lidové architektury či dřevěné kostely v Tvrdošíně, Istebném a Leštinách. Zajímavou a lákavou nabídku ubytovacích zařízení na Oravě naleznete na naší stránce.

CHKO Kysuce

Tato chráněná krajinná oblast leží na severozápadě Slovenska. Tato oblast je známá svými záhadnými kamennými koulemi – přírodními výtvory, které jsou z pískovce a slepence. Je zajímavé, že dosud nikdo nepřišel na to, jak tyto kamenné koule vlastně vznikly. Tato chráněná krajinná oblast je také bohatá na přírodní klenoty, zajímavostí je přírodní památky Korňanský ropný kámen - je to vyvěrání ropy, které je doprovázeno nepravidelným výronem zemního plynu - metanu. Pro turisty je atraktivní osada Vychylovka, kde se nachází také skanzen s unikátní lesní úvraťovou železničkou. Území patří do okresu Čadca a okrajově zasahuje za hranice kysuckého regionu do okresů Bytča, Dolný Kubín, Žilina, Považská Bystrica a Púchov. Oblíbené jsou Kysucké Beskydy či Kysucká vrchovina. Kysucké Beskydy jsou nejvyšším pohořím. Kysuckých Beskydech pod nejvyšším vrchem se nachází jedno z největších turistických center na Slovensku Oščadnica - Veľká Rača.

CHKO Malé Karpaty

Tato chráněná krajinná oblast je často označována za plíce jihozápadního Slovenska, protože tato oblast je podstatně odlesněná. Velkým lákadlem pro turisty jsou krasy, skalní a jeskynní útvary. Zajímavostí je jeskyně Driny či Smolenický zámek. Tato oblast je typická i četnými vinohrady, zajímavé pro turisty jsou i vinné cesty. Nabídku ubytování v okolí Malých Karpat si prohlédnete ZDE, dozvíte se io okolních atrakcích v blízkosti jednotlivých objektů.

CHKO Latorica

Zajímavostí této chráněné krajinné oblasti je to, že je jedinou na Slovensku, která v sobě zahrnuje ochranu nížin. Většinu území tvoří říční koryta a ramena, lužní lesy či mokré louky. Na tomto území jsou pravidelné záplavy, vlivem čehož se zde vytvořily velmi vzácné vodní a močálové zóny, které se nikde jinde na Slovensku nevyskytují. Charakteristické pro tuto oblast je vodní ptactvo. Velmi vzácná je želva močálová, která se zde vyskytuje. Chráněná krajinná oblast Latorica se nachází v okrese Trebišov v Košickém kraji. Využijte tedy možnost navštívit i některé z atrakcí, které město Trebišov nabízí, například areál vodních sportů. Dargovský průsmyk či Tokajské sklepy. V okolí Košického kraje je také množství tipů na výlety, návštěvy kulturních či historických památek, možnost turistiky či návštěvy koupališť. Podívejte se na nabídku ubytování v Košickém kraji a sami se rozhodněte, kde byste chtěli strávit pár pěkných dní, které můžete spojit i právě s návštěvou této unikátní a okouzlující chráněné krajinné oblasti.

CHKO Poľana

Víte, že Poľana se řadí mezi největší vyhaslé sopky v Evropě? Také je největším sopečným pohořím na Slovensku. Pro svoji nesmírně vzácnou biosféru byla Poľana zařazena dokonce do přírodních památek UNESCO. Nachází se zde i naučná stezka. Okolní města jako Brezno či Banská Bystrica určitě své návštěvníky nezklamou a nabídnou jim kopec možností pro využití volného času aktivně nebo pasivně. Ubytovací zařízení nacházející se v okolí Poľany Vás jistě okouzlí, můžete si vybrat z množství chat či privátů nebo penzionů.

CHKO Ponitrie

Tato CHKO má své území ve dvou odlišných geografických celcích - nachází se v Tibeči a ve Vtáčniku. Tyto dva celky se od sebe liší typem lesů, faunou i flórou. Tribeč tvoří krystalické břidlice, rostou zde velmi vzácné druhy rostlin. Vtáčnik je částí vulkanického pohoří, nejvyšším pohořím je stejnojmenný vrch Vtáčnik s nadmořskou výškou 1346 m.n.m.

Chráněná krajinná oblast Ponitrie v sobě zahrnuje okresy jako Nitra, Prievidza, Partizánske, Topoľčany, Zlaté Moravce, Žarnovica, Žiar nad Hronom. Okolní města tedy disponují širokou nabídkou možností využití volného času jako například návštěva koupališť, absolvování turistických tras či využití cyklostezek. V okolí se nachází také řada hradů a zámků. Nabídku ubytovacích zařízení v okolí Ponitrie si prohlédnete ZDE.

CHKO Strážovské vrchy

Chráněná krajinná oblast Strážovské vrchy se nachází na středním Slovensku. Pokrývá v sobě okresy Bytča, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Žilina. Součástí této CHKO jsou také známé Súľovské skály, které jsou oblíbené zejména u turistů. No nejpřitažlivější pro návštěvníky je známá obec Čičmany, která je typická pro svou jedinečnou architekturu - nacházejí se zde malebné dřevěničky, které jsou pomalovány ozdobnými ornamenty. Pokud byste měli zájem o ubytování v této rázovité obci, podívejte se na naši nabídku ubytování.

CHKO Štiavnické vrchy

V této nádherné chráněné krajinné oblasti je situován jeden velký slovenský klenot. Ptáte se jaký? Je to klenot mezi městy Slovenska - město Banská Štiavnica, která je zapsána i do památek UNESCO. Štiavnické vrchy byly v minulosti největším starovulkánem na Slovensku. Jedinečným úkazem této oblasti jsou unikátní tajchy, které někdy sloužily jako zdroj rezervy vody pro místní doly. V této oblasti se také nachází jedinečný soubor důlních děl. Město Banská Štiavnica je přitažlivé pro turisty nejen domácí, ale i ze zahraničí. V minulosti byla proslulá těžbou kovů, zejména stříbra, oplývá bohatou multikulturní minulostí. Je určitě zážitek navštívit tuto oblast, ať už jste milovníky přírody, turistiky, kulturních nebo historických památek. Určitě si vyberete také z široké nabídky ubytování.

CHKO Vihorlat

Bukové lesy, které se nacházejí v oblasti Vihorlat, jsou zařazeny do světového kulturního dědictví UNESCO. Největší dominantou tohoto území je Mořské oko, je 3. největším jezerem na Slovensku. Lesy zde pokrývají většinu území a dokonce někde můžeme spatřovat pralesovitý charakter těchto lesů. Minulost této oblasti se pojí s těžbou železné rudy. V okolí se nacházejí turistické chodníčky. Největším lákadlem pro návštěvníky této oblasti je Zemplínská Šírava, která se nachází na Horním Zemplíně. Každý rok zde zavítá množství dovolených. Zajímavý je také Vinianský hrad, množství koupališť a rančů, které nabízejí možnost jízdy na koních. Blízkost města Michalovce umožňuje také návštěvu jejich krásného muzea. Nabídku ubytování v chráněné krajinné oblasti Vihorlat a na Horním Zemplíně naleznete na naší stránce.

CHKO Východní Karpaty

Chráněná krajinná oblast Východní Karpaty je součástí národního parku Poloniny. Je územím s vysokým výskytem rysů a také vlků. Je to díky původním lesním porostům, které se zde nacházejí. Nachází se zde také medvěd hnědý. Pokud milujete přírodu, jestli máte chuť prohlédnout si zajímavou architekturu v okolních obcích, neváhejte a vydejte se na dovolenou právě do těchto končin. Národní park Poloniny je unikátem, který musíte zažít, chráněnou krajinnou oblast Východní Karpaty nevyjímaje.

CHKO Záhoří

Tato chráněná krajinná oblast byla první nížinnou chráněnou krajinnou oblastí na Slovensku. Jsou zde nádherné borové lesy a je rájem pro houbaře. Na západě této oblasti se vyskytují velmi vzácné lužní lesy, územím protéká řeka Morava. Zajímavostí je to, že zachování přírodního charakteru dopomohlo zejména to, že 40 let zde neměl nikdo přístup, protože oblast ležela ve veřejnosti nepřístupné pohraniční části. Tato překrásná oblast se táhne od Devína po obec Kúty. Tato oblast je charakteristická výskytem vodních ptáků a také dravců. Záhoří v sobě ukrývá nespočet krás, které můžete vidět, jde hlavně o architektonické skvosty – je zde spousta kostelíků, muzeí, hrady i zámky. Známé lázně Smrdáky se také nacházejí na Záhoří. Ubytování na Záhoří Vás jednoznačně osloví.

Líbí se vám tento článek? Můžete ho sdílet s přáteli.

Nejnovější blogy

Všetko, čo potrebujete vedieť o použití rekreačných poukazov pre pobyty na Domalenka v roku 2024

Všetko, čo potrebujete vedieť o použití rekreačných poukazov pre pobyty na Domalenka v roku 2024

Peter Sorger 07. 10. 2024 Ak hľadáte darčekový poukaz, tak ten nájdete tu: 1. Za akých podmienok a v akej sume môžete využiť svoj príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa v roku 2024? Povinnosť poskytovať zamestnancom príspevok...
Jeseň na Slovensku

Jeseň na Slovensku

Margaréta Koklesová 10. 09. 2024 Jeseň je obdobie voňavých čajov, horúcich polievok, vinobraní, farebných listov a daždivých večerov. Po dlhých letných dňoch sa mnohí na toto ročné obdobie už tešíme. Vytiahneme svetre a bundy, vyrazíme...