Restaurace v Tatrách

STRAVOVÁNÍ

V regionu Vysoké Tatry je vícero stravovacích zařízení, které nabízejí široký a bohatý výběr jídel. Obzvláště oblíbené jsou restaurace zařízené v lidovém stylu s lidovou hudbou a nabídkou místních specialit.

Z tradičních Slovenská jídel vybíráme:

Brynzové halušky

Potřebujeme: 500 g očištěných brambor,
300 g hladké mouky, sůl, 250 g brynzy, 60 g cibule, 80 g uzené slaniny, kopr, pažitka

Jak na to:
Očištěné syrové brambory nastrouháme a smícháme s moukou a se solí. Část těsta dáme na destičku (prkénko) a nožem házíme do vroucí osolené vody. Uvařené halušky vybereme, promícháme s brynzou a polijeme osmaženou cibulí. Cibuli osmahneme na slanině pokrájené na malé nudličky. Druhá alternativa spočívá v podání rozmíchané brynzy na vrch halušek, které polijeme opraženou slaninou. Namísto cibule můžeme nakonec přidat pažitku nebo kopr posekané nadrobno. Podáváme s kyselým nebo acidofilním mlékem.

Brynzové pirohy

Potřebujeme: 600 g hrubé mouky, 3 vejce, sůl, 100 g slaniny. Náplň: 300 g brambor, 100 g brynzy, pažitka, sůl

Jak na to:
Z prosáté mouky, vajec a soli připravíme těsto jako na nudle a necháme ho odpočinout asi 15 minut. Potom ho rozdělíme na několik dílů a vyválíme na tenko. Z těsta kulatou formičkou vykrajujeme kolečka, které naplníme připravenou nádivkou. Naplněné kolečka přehneme a okraje pevně spojíme. Vaříme v osolené vodě do měkka.
Při podávání posypeme pokrájenou a osmaženou slaninou.
Náplň: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme, přidáme škvařené sádlo ze slaniny, brynzu a nadrobno posekanou pažitku.